8 Σεπ 2014

Το αποτύπωμα της Βιοηθικής στον Κινηματογράφο









  


Γράφει η Ιωάννα Μπαλάφα

Πάντοτε η έβδομη τέχνη (όπως όλες οι μορφές τέχνης) εμπεριέχει θεματικές που αφορούν πολλά και διαφορετικά κομμάτια της κοινωνικής, τεχνολογικής και συνολικά ανθρώπινης εξέλιξης.  Ο κινηματογράφος πολλές φορές, προχωρά περισσότερα βήματα μπροστά και θέτει ζητήματα που αργά ή γρήγορα θα αποτελέσουν σημεία προβληματισμού σε ατομικό αλλά και κοινωνικό επίπεδο.  Όταν κάνουμε λόγο για την επιστήμη της Βιοηθικής, εννοούμε ζητήματα, απόψεις και συγκρούσεις που αφορούν τις πιο σημαντικές προβληματικές ως προς τη ζωή και το θάνατο.  Διαπραγματευόμαστε από μηδενική βάση, κοινωνικές  προκαταλήψεις  και  θρησκευτικά δόγματα.

Η επιστήμη της Βιοηθικής έχει εκφραστεί εδώ και τριάντα περίπου χρόνια στον κινηματογράφο.  Ταινίες που με την αμεσότητά τους, επιχείρησαν να δώσουν στο ευρύ κοινό, ένα σημάδι επικοινωνίας και κατανόησης ως προς ποικίλα καθημερινά ζητήματα. Κάποιες βασίζονται σε βιβλία, κάποιες στην πρόβλεψη του μέλλοντος και κάποιες σε πραγματικά γεγονότα. Από τη δημιουργία γενετικά μεταλλαγμένων οργανισμών, έως την υποβοηθούμενη αυτοκτονία και ζητήματα γονιδιακής κληρονομιάς και ρατσισμού.

Η επιστήμη της Βιοηθικής άρχισε να γεννιέται μετά το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, όταν μετά τη Δίκη της Νυρεμβέργης συντάχθηκε ο Διεθνής Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας (Διακήρυξη της Γενεύης) που συνέχισε να εξελίσσεται σε συνεργασία με τις διάφορες Εθνικές Επιτροπές Βιοηθικής. Σκοπός της είναι να παρεμβαίνει στις επιστημονικές εξελίξεις της Βιολογίας, της Γενετικής και της Βιοτεχνολογίας καλούμενη να θέσει υπό φιλοσοφικό πρίσμα τις ηθικές και κοινωνικές αρχές που διέπουν τις επιστήμες και να συμβάλλει στο πώς θα υπάρχουν οι λιγότερες συνέπειες για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια από τη μία, (κάτι που μπορεί να ερμηνευθεί με διάφορους τρόπους), αλλά και στο πώς οι παραδοσιακές απόψεις δε θα δρουν ανασταλτικά  στην εξέλιξη, από την άλλη.

Ακολουθεί μια ενδεικτική μικρή λίστα με χρονολογική σειρά, δέκα πολύ γνωστών ταινιών (imdb) που πραγματεύθηκαν τα πιο χαρακτηριστικά ζητήματα Βιοηθικής αλλά και πολλές άλλες πλευρές της ανθρώπινης ύπαρξης που ακόμη κι αν δεν σχετίζονται ευθέως με τη Βιοηθική, αφορούν την αναπόφευκτη φθορά μέσα απ’ το πέρασμα του χρόνου, το γήρας, την ασθένεια, το θάνατο. Θεματικές του παρόντος και του μέλλοντος, δύσκολες και καθόλου επιφανειακές, από το είδος καταναλωτικής τροφής έως την εξελικτική αναπαραγωγή του ανθρώπινου είδους που οφείλουν να ανήκουν σε ένα συνεχώς αναπροσαρμοζόμενο κοινωνικό, ηθικό και νομικό πλαίσιο.
(από independent.gr)
·     An act of Murder (1948, novel «The Mills of God», Michael Blankfort & Robert Thoeren (screenplay)
·         Johnny Got His Gun (1971, Dalton Trumbo (novel, direction & screenplay)
·         Whose Life is It Anyway (1981, John Badham, Brian Clark (play), Brian Clark (screenplay)
·         Gattaca (1997, Andrew Niccol)
·         One True Thing (1998, Carl Franklin Anna Quindlen (novel), Karen Croner (screenplay)
·         The Sea Inside (2004, Alejandro Amenábar)
·         Million Dollar Baby (2004, Clint Eastwood)
·         The Fountain (2006, Darren Aronofsky)
·         You Don't Know Jack (2010, Barry Levinson, Adam Mazer)
·         La piel que habito (2011,Pedro Almodovar)





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...